Fietsaccu levensduur verlengen

Fietsaccu levensduur verlengen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets, is de fietsaccu. Zonder fietsaccu is het gemak van je elektrische fiets weg en fiets het een stukje zwaarder van een normale fiets. Het vervangen van een fietsaccu is een dure aankoop. Omdat de accu niet evenlang meegaat als de levensduur van de fiets zelf, hebben wij onderstaande tips voor je, zodat je het maximale uit de levensduur van een fietsaccu haalt. 

De levensduur van je fietsaccu verlengen kun je op verschillende manieren doen. Hieronder staan een aantal tips:

Opladen fietsaccu

Een fietsaccu heeft altijd een maximaal aantal laadcyclussen. Een laadcyclus is het volledig ontladen en daarna volledig opladen. Hoe doe je dit het beste?

 • Om de conditie van je accu zo goed mogelijk te houden, kun je de accu het beste eens per maand een keer ontladen en weer laden. Er bestaan accu's waarbij het ontladen en laden vanzelf gebeurd.
 • De oplader van de accu pas verwijderen, zodra de accu volledig vol is.
 • Doe de accu altijd opladen in een ruimte op kamertemperatuur.
 • Doe de fietsaccu iedere maand een keertje volledig opladen. 

Bewaren van de fietaccu

Laad de fietsaccu nooit te koud worden, maar ook zeker niet te heet. Bewaar de accu op een plek met kamertemperatuur, wanneer je de accu langere tijd niet gaat gebruiken. Heeft u een afneembare accu en zit er een speciale beschermhoes bij, gebruik deze dan om de accu zo stabiel mogelijk te houden. 

 • De fabrikant van de fietsaccu stuurt altijd gebruiksaanwijzing mee. Lees deze altijd zorgvuldig.
 • Handig om het overzicht te bewaren, maar zeker ook om laders en kabels uit elkaar te houden, is het labelen van de opladers. Zo koppel je nooit de verkeerde lader aan je accu.
 • Houd de temperatuur zoveel mogelijk gelijk en altijd boven de 10 graden. Het beste kun je de fietsaccu bewaren bij kamertemperatuur.
 • Zorg ervoor dat je de accu nooit helemaal leeg opbergt. 
 • Heb je een afneembare accu, haal je accu dan van de fiets af, zodra je langere tijd je fiets moet stallen. Zo voorkom je dat de accu in de winter te koud wordt.

De levensduur van je fietsaccu verlengen

Natuurlijk heeft een e-bike vele voordelen. Wellicht is de levensduur van de fietsaccu het enige nadeel, omdat deze niet zo lang meegaat, als de fiets zelf. Bij gemiddeld gebruik van een elektrische fiets, kan de accu tussen de 3 jaar en 5 jaar afnemen qua levensduur. Zodra je een elektrische fiets aanschaft, kun je er in ieder geval direct op weg fietsen. Je hoeft hem niet eerst volledig te ontladen en daarna op te laden. De manier waarop je met de e-bike fiets is ook bepalend voor de levensduur van je fietsaccu. Voordat je een leuke fietstocht gaat maken, zijn er een aantal punten waar je het beste rekening mee kunt houden. 

 • Indien mogelijk is het verstandig om zo min mogelijk tussendoor te schakelen. Een constante snelheid is het beste voor de fietsaccu.
 • Probeer de bandenspanning regelmatig te controleren. Bij een lage bandenspanning ontstaat een hoge rolweerstand. Bij een maximale spanning verbruikt de fietsaccu minder energie.
 • Fiets de accu nooit helemaal leeg. Informeer vooraf je gaat fietsen, waar de oplaadpunten zijn. Zo sta je nooit met een lege accu.