Fietshelm

Kinderen kunnen nog weleens een lelijke smak maken op de fiets. Een kinderhelm voorkomt vervelende blessures aan het hoofd. Wanneer je een fietshelm voor een kind gaat kopen let dan goed op de helmmaat. Het is erg belangrijk dat een helm goed past, pas dan geeft hij maximale bescherming. Lees onderaan de pagina verder...[[break]]

Fietshelm kind

Een helmmaat wordt weergegeven in centimeters en moet gemeten worden ongeveer 1 a 2 cm boven de wenkbrauwen. Hier is de omvang van het hoofd het grootst en deze maat moet overeenkomen met de maat van de kinderhelm. 

Tip: gebruik een touwtje die je op de omschreven methode om het hoofd doet en neem daarna met een rolmaat de juiste maat op door het touwtje op te meten. Opmeten met een flexibel meetlint zoals je die gebruikt voor kledingmaten is natuurlijk ook mogelijk.

Comfort fietshelm

Een juiste maat kinderhelm zorgt niet alleen voor meer veiligheid maar zit ook gewoonweg veel comfortabeler. Een te ruime helm wiebelt en schudt op het hoofd en een te kleine helm knelt af. Gebruik je de helm vooral in de zomer? Controleer of er ventilatiesleuven in de fietshelm zitten. Een ander punt van aandacht is de sluiting. Kan deze makkelijk (het liefst met één hand) door een kind losgemaakt worden? Kijk ook even naar het bandje zelf: heeft deze geen stugge randjes die zouden kunnen gaan schuren op de huid?

Aandachtspunten

  • trek het riempje niet te strak aan, er zou een vinger tussen moeten passen
  • het kinbandje mag echter niet zo los zitten dat hij los kan schieten
  • voor brildragers: pas de helm mét bril
  • wordt het zicht niet belemmerd door bijvoorbeeld een zonneklep?
  • zijn de oren vrij of worden ze afgeklemd of dubbelgedrukt bij het opzetten van de helm?

Keurmerk fietshelm

Wanneer een kinderhelm of fietshelm voorzien is van het CE-EN 1078 of CE-EN 1080 keurmerk en het TÜV keurmerk voldoet het aan de Europese kwaliteits- en veiligheidseisen. Deze keurmerken kun je herkennen aan onderstaande vermeldingen of symbolen op het product.

TUV en CE 1078 keurmerken

Kinderhelm verplicht in Frankrijk

Vanaf 22 maart 2017 is het dragen van een kinderhelm verplicht in Frankrijk voor kinderen jonger dan 12 jaar. Let hier dus op als je naar Frankrijk op vakantie gaat dit jaar. Bekijk hier een selectie van onze kinderfietshelmen.

106 producten

106 producten