Fixed gear fiets

Ook zo benieuwd naar wat een Fixed Gear fiets nou eigenlijk is? Halfords legt het aan jou uit. 
Plat gezegd is een Fixed Gear Fiets een fiets die altijd zal doortrappen doordat het tandwiel direct aan de fiets is bevestigd. 

Oorspronkelijk kwam de Fixed Gear Fiets enkel voor bij het baanwielrennen doordat wielrenner de maximale snelheid willen behalen. De oplossing was hiervoor om een fiets te maken waarbij het tandwiel direct op het wiel werd gemonteerd zodat er altijd gefietst moest worden.
De fiets maakt zijn overstap in New York waar het werd gebruikt door fietskoeriers, het werd een regelrechte hit in Amerika en werd een grote hype. Veel Amerikanen zijn op dit moment overgestapt naar een Fixed Gear Fiets. Deze trend is de afgelopen jaren over komen waaien naar Europa en krijgt hier steeds meer grond aan de voet.

Voordelen

Het is natuurlijk leuk om te weten wat nou de voordelen zijn van een Fixed Gear Fiets. Het is wel goed om te weten dat het een heel andere ervaring is van fietsen en je hier zeker voor open moet staan.

  • Lichtgewicht:    De Fixed Gear Fiets is veel lichter met een gewicht van 10 tot 15kg dan bijvoorbeeld een stadsfiets die al gauw 25kg weegt. Door dit lichte gewicht fiets je dus ook veel sneller van A naar B en is deze ook sneller bij het beklimmen van een heuvel
  • Fietscomfort:   Doordat het tandwiel is vastgezet aan het achterwiel heeft de fietser een veel betere wegligging. Zo voelt de fietser heel goed als de weg nat of glibberig is.
  • Onderdelen:     De charme van een Fixed Gear Fiets is dat deze ook wel een naked bike wordt genoemd omdat er alleen onderdelen op zitten die echt essentieel zijn. De fiets kan natuurlijk worden uitgebreid met accessoires.
  • Cadans:               Door het lichte gewicht is de fiets makkelijk in cadans te brengen. Het evenwicht van de fiets is perfect en hierdoor kan je dus ook gemakkelijk hoge snelheden halen
  • Versnellingen: Op de fiets zitten geen versnellingen en hierdoor kan je dus gemakkelijk op een tempo fietsen. Het nadeel hiervan is wel dat wanneer je een berg moet beklimmen je niet kan schakelen.
  • Onderhoud:      Het onderhoud van de fiets is miniem omdat er weinig onderdelen op zitten. Indien een bestaand onderdeel moet worden vervangen kan je hier gemakkelijk bij.

 

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.