Elektrische fietssloten

Elektrische fietssloten

FIETSSLOTEN E-BIKE
Bij een goede elektrische fiets hoort natuurlijk een goed en stevig slot. Je wilt natuurlijk niet dat jouw elektrische fiets door iemand anders wordt meegenomen. Om dat te voorkomen is het van belang dat je weet wat een goed slot is. Er bestaan verschillende soorten fietssloten. Het is verstandig om een fietsslot te kiezen met een ART keurmerk.

ART Keurmerk
ART staat voor een afkorting waarin de ANWB, de Rai en de tweewiel verzekeraars aan deelnemen. Samen met TNO houden zij zich bezig met het keuren, certificeren en testen van fietssloten.

Het bestuur van de Stichting ART wordt gevormd door: ANWB, BOVAG, RAI Vereniging en Verzekeraars. De opbouw van de certificering gaat als volgt:

  • 1 ster is minimale beveiliging (“meeneembeveiliging”)
  • 2 sterren voor fietsen
  • 3 sterren voor brom- en snorfietsen
  • 4 sterren voor motorfietsen (onderweg)
  • 5 sterren voor motorfietsen (thuis gestald)

Verschillende sloten
Veel gebruikte sloten zijn het kettingslot, beugelsslot, insteekslot en het kabelslot. Een ringslot zit vaak standaard al gemonteerd op willekeurige fiets. Het liefst ga je zonder zorgen met de fiets op pad. Zodra je ergens je fiets wilt stallen, dan wil je dit ook zonder zorgen doen. Om deze zorgen te ontnemen, heeft Halfords een opsomming gemaakt van diverse gespecificeerde elektrische sloten.

Kettingslot
Hoe dikker een kettingslot is, hoe moeilijker de fiets mee te nemen is. Een bijkomend voordeel van een kettingslot is dat deze gebruikt kan worden voor fietsen als voor scooters. Over het algemeen stellen verzekeraars dat er wel een ART3 klasse op moet zitten, zodra je deze voor scooters gebruikt.

Beugelslot
Een beugelslot is een sterk slot waarmee je jouw (elektrische) fiets ook kunt vastzetten aan een hek of paal. Beugelsloten zijn niet flexibel en kunnen lastiger mee te nemen zijn. Zo kun je een kettingslot bijvoorbeeld makkelijk om je zadelpen meenemen. Met een beugelslot is dit wat onhandiger. Met een fietstas of speciale montagebeugels is dit probleem echter al snel opgelost. Met een montagebeugel kun je het slot makkelijk vervoeren door het aan het fietsframe te klikken.

Insteekslot
Natuurlijk zorgt een insteekslot ook voor extra veiligheid, maar kies dan altijd een insteekslot met een goede ART certificering erop. Zo voorkom je teleurstellingen. Een insteekslot is een variant van het kettingslot. Belangrijk om te weten dat insteeksloten beter niet gebruikt kunnen worden voor scooters. De beveiliging voor een scooters is te minimaal en daarna dus niet veilig gegarandeerd.

Kabelslot
Een kabelslot is gemaakt van een ijzeren kabel. Lastig door te knippen, maar wel erg sterk en juist licht en dus flexibeler. Een kettingslot is hierdoor vaak sterker dan een kabelslot.  Halfords adviseert een kabelslot te gebruiken voor oudere en goedkopere fietsen en kinder- of loopfietsen. Heb je een duurdere fiets, kies dan altijd een combinatieslot van twee sloten.

Elektrische fietssloten

Twee sloten
Twee sloten is altijd beter dan één. Halfords adviseert twee fietssloten te nemen ipv één. Met twee fietssloten reduceer je de kans op een gestolen fiets. Kies bijvoorbeeld voor een stevig en goed kettingslot en daarnaast  een robuust kettingslot. De kans dat iemand jouw fiets meeneemt is daarma een stuk kleiner.

Om jouw elektrische fiets veilig te kunnen stallen, kun je je het beste verdiepen in een goed slot. Hoe dikker het slot is, des te moeilijker het slot door te knippen is. Behalve diverse soorten sloten, zijn er ook verschillende soorten merken zoals, Abus, Axa, Djeno, Mila en het eigen huismerk.

VERZEKERING
Voor de verzekering maakt het over het algemeen niet uit welk fietsslot het betreft. Of het slot nu een beugelslot betreft kettingslot of ringslot, is niet van belang, zo lang het minimaal voldoet aan een ART-2 slot kenmerk. Wij raden aan om altijd aan om de voorwaarden van fietsverzekering goed te raadplegen, omdat het per verzekering kan verschillen.

TIPS TEGEN DIEFSTAL
Een goed fietsslot is een eerste vereiste om het dieven moeilijk te maken. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je jouw fiets, elektrische fiets of scooter op slot zet. Veel gebruikte sloten zijn het kettingslot, beugelslot, insteekslot en het kabelslot. Een ringslot zit vaak al gemonteerd op de fiets bij aanschaf en wordt eigenlijk alleen vervangen als deze defect is. 

Gebruik twee verschillende sloten. Sommige dieven zijn gespecialiseerd in één type slot. Op deze manier maak je het ze een stuk lastiger. zet je fiets op een punt waar goed zicht op is. Dieven houden niet van bekijks zet je fiets echter ook niet op een punt waar het enorm druk is. Hier hebben mensen juist minder aandacht voor anderen laat je slot niet op de grond hangen. Dieven kunnen dan meer kracht zetten met een betonschaar door daar met de voeten op te duwen en ze kunnen met een zwaar voorwerp het slot proberen kapot te slaan probeer het slot altijd door je frame en je voorwiel aan een vast voorwerp vast te zetten zoals een fietsrek of een paal wanneer er geen vast voorwerp in de buurt is zet dan meerdere fietsen aan elkaar vast.