Swipe to the left

Verplicht in het buitenland

Verplicht in het buitenland
Door Halfords 3 geleden

Ga je op vakantie in het buitenland?

Ondanks de vele Europese regelgeving, heeftnog ieder Europees land zijn eigen regels over verplichte veiligheid van een auto. Voor de veiligheidseisen van de auto zijn de regels van het land van kentekenregistratie van toepassing, ook tijdens ritten in het buitenland. Voor de losse veiligheidsitems zijn echter wel de regels van toepassing die gelden in het land waar het voertuig op dat moment staat. Denk hierbij aan de gevarendriehoek, veiligheidsvest, alcoholtester, verbanddoos en brandblusser. In Nederland zijn ze niet verplicht, maar wel verstandig om in de auto mee te nemen. Gaat de reis met de auto door het buitenland, dan is het goed om vooraf te controleren welke regels er van toepassing zijn en de losse veiligheidsitems in de auto mee te nemen. Onderstaande regels gelden voor voertuig met een maximaal totaalgewicht van 3500 kilo.

Verplicht in het buitenland

De Gevarendriehoek

Alle landen hebben een eigen regelgeving. Raadpleeg de website van de ANWB voor de details. Een gevarendriehoek is verplicht bij pech of een ongeval. Plaats de driehoek, ook als de alarmlichten knipperen, op 200 tot 300 meter achter de auto op autowegen en op 100 meter op overige wegen.

Het veiligheidsvest

Het veiligheidsvest is fluorescerend geel, oranje of rood van kleur en is voorzien van retro-reflecterende banen. Bij pech of een ongeval zorgt het vest voor een betere zichtbaarheid. In sommige landen moet het vest binnen handbereik liggen, dus niet in de kofferbak. Niet verplicht in Denemarken, Griekenland, Nederland, Turkije, Zwitserland en Zweden.

Een alcoholtester

Alleen verplicht in Frankrijk. Een alcoholtester is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen. Bestuurders zonder tester krijgen bij een politiecontrole geen boete, maar een waarschuwing. Het stelt de bestuurder in staat om zelf te testen of de maximaal toegestane alcoholgehalte wel of niet is overschreden.

Een autolampenset

Verplicht in Kroatië en bij huurauto's in Slovenië. Een autolampenset bestaat uit reserve koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers. Voor nieuwe auto's met xenon-, led- of neonverlichting is een autolampenset niet verplicht.

Een verbanddoos

Er bestaan 2 soorten complete versies. Een EHBO verbanddoos A bevat meer verbandmiddelen dan de B doos. Beide versies zijn prima te gebruiken in een personenauto. Altijd verstandig om in de auto te plaatsen, ook als het niet verplicht is.

Een brandblusser

Verplicht in Turkije, Polen, Griekenland en huurauto's in België. Een brandblusser moet goedgekeurde zijn en een minimale inhoud van 2 kilo bevatten. De blusser moet altijd binnen handbereik door de bestuurder te bereiken zijn. Een schuimblusser geeft het beste resultaat bij een brand. Poederblussers zullen de bedrading ernstig aantasten en de motor zwaar beschadigen.