Swipe to the left

Je eerste kinderfietsje

Je eerste kinderfietsje
Door Halfords 3 geleden

Kinderfietsen

Het krijgen van je eerste fiets blijft een magisch moment. De eerste rijlessen samen met je ouders waarbij de kinderfiets vaak was voorzien van twee zijwielen. Fietsen in je kinderjaren gaf je de vrijheid om je snel te verplaatsen. De wereld opent zich en samen met vriendjes ging je op de fiets naar school of de sportvereniging. Door de uitstekende fietspaden in ons land was het voor je ouders al snel niet meer nodig om je te begeleiden en mocht je zelf op je kinderfiets op pad. En nu is het tijd om zelf een fiets te kopen voor je eigen kind. Er is zoveel keuze tussen traditionele fietsen, racefietsen of mountainbikes.

Veiligheid voorop

De veiligheid zal altijd op 1 moeten staan, en niet het model of de flitsende kleuren van de fiets. Kinderen groeien snel waardoor je de hoogte van de fiets steeds moet bijstellen. De afstand tussen het zadel en de pedalen is belangrijk om goed de controle over de fiets te kunnen houden, maar uitgestrekte benen moeten de grond wel kunnen raken. Koop de kinderfiets dus niet te groot en wees ervan bewust dat tijdens een kinderleven verschillende kinderfietsen nodig zijn. Controleer maandelijks de fiets op goed werkende verlichting, remmen en losse onderdelen en zorg ervoor dat de banden goed zijn opgepompt.

Wel of geen helm

Nederland heeft voor fietsers geen helmplicht, ook niet voor (jonge) kinderen. Toch is het de overweging waard om je kind een helm te laten dragen. Statistisch gezien maken ze meer valpartijen mee, waarbij een goedgekeurde fietshelm het hoofd zal beschermen. Het is wel belangrijk dat de helm goed past, omdat de werking anders niet optimaal zal zijn.

De juiste maatvoering

Onderstaande tabel geeft richtlijnen voor de juiste maten van kinderfietsen. Gebruik deze maten als het tijd is om een nieuw exemplaar aan te schaffen

Leeftijd Kledingmaat Zadelhoogte Banden
2,5 tot 4 jaar 98 tot 104 43cm 12 inch
4 tot 6 jaar 104 tot 110 53cm 16 inch
4 tot 8 jaar 110 tot 116 58cm 18 inch
6 tot 8 jaar 116 tot 122 61cm 20 inch
5 tot 9 jaar 122 tot 128 63cm 22 inch
8 tot 12 jaar 128 tot 140 Zadelhoogte vrij 24 inch
10 tot 14 jaar 140 tot 152 Zadelhoogte vrij 26 inch