Swipe to the left

Je fiets onderhouden. Hoe moet dat eigenlijk?

Je fiets onderhouden. Hoe moet dat eigenlijk?
Door Halfords 1 geleden

Als jij al een langere tijd een fiets hebt, herken je vast wel het probleem dat de ketting is gaan roesten. Of dat de banden versleten zijn of dat de fiets ongelofelijke herrie maakt. Hieronder zullen een aantal tips gegeven worden hoe je deze ongemakken kunt voorkomen.

Een veel voorkomend probleem is een lekke band. Voor vele wordt een fietsband plakken als een vervelend klusje gezien, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Waarschijnlijk ken je deze uitspraak al maar het klopt echt. Zorg dat je alles van te voren klaar hebt liggen.
Leg de volgende spullen klaar:

  • Een bakje met water
  • 3 Bandenlichters/ bandafnemers
  • Fietspomp
  • Schuurpapier
  • Plakkertjes
  • Stift

Wanneer dit allemaal klaar ligt, kan je beginnen met het plakken van de band. Begin met de fiets op zijn kop te zetten. Haal daarna de binnenband eruit met gebruik van de bandenlichters. Pomp daarna de band op. Wanneer dit gelukt is, kan je de binnenband stukje voor stukje door het bakje met water halen. Als je belletjes omhoog ziet komen, heb je het gat gevonden! Markeer de plek waar het gat zit met de stift. Laat dan de band leeglopen en schuur de plek van het gat licht. Pak als laatste een plakkertje en plak die op de juiste plek.
Je kan voor de zekerheid de band eerst oppompen om te kijken of de band hard blijft. Als dit het geval is kan je de binnenband, leeg, weer terug in de buitenband duwen. Zorg er wel voor dat de band niet gedraaid is. Gelukt? Pomp de band op en je kan weer fietsen.

Naast de band hebben ook de trappers, versnellingen en ketting onderhoudt nodig. De trappers? Ja ook die zijn soms aan vervanging toe. Gelukkig is dat erg makkelijk. Met een steeksleutel zijn de trappers los en vast te draaien. Bij het bevestigen is het handig om even op de trappers te kijken of er een L of R op staat. Dit geeft aan voor welke kant het bestemd is.

De ketting kan het beste regelmatig gesmeerd worden bij het achterste kettingwiel. Gebruik hiervoor kettingolie of een spuitbus met teflonspray.

De versnelling van je fiets kan soms in een keer verspringen zonder dat je de schakelaar gebruikt. Dit kan je makkelijk repareren door de ketting opnieuw af te stellen. Dit doe je door de versnellingshendel in de versnelling te zetten die een markering heeft, deze is vaak rood. Haal de kettingkast eraf en dan zie je de twee rode merktekens op de schakelunit. Staan ze niet in een rechte lijn? Stel ze dan af door de stelschroef op de versnellingshendel te gebruiken.

Door deze adviezen op te volgen, gaat je fiets een stuk langer mee!