Swipe to the left

Fietsen in het donker

Fietsen in het donker
Door Halfords 3 geleden

Het donkere weer houdt Nederlanders niet tegen om naar hun werk, school, sportclub of het centrum te gaan. De Nederlandse fietscultuur blijft dan ook gewoon in stand als de wintertijd in gaat.Gelukkig is het Nederlandse wegennetwerk zo gebouwd dat de fietsers zich veilig door het overige verkeer kunnen manoeuvreren. Zo zijn er veel fietspaden aangelegd en beschikken steeds meer steden over autovrije zones. Alsnog ben je als fietser zeer kwetsbaar, met name op de minder verlichte wegen waar het snelheidsverschil met de passerende auto’s groot is.

Verplichte verlichting

Om ervoor te zorgen dat het aantal ongevallen met fietsers beperkt blijft heeft de overheid wettelijke eisen gesteld aan de verlichting van fietsen in Nederland. Je bent verplicht om ervoor te zorgen dat je fiets aan de volgende eisen voldoet op het gebied van verlichting en reflectie.

  • Rood achterlicht
  • Geel of wit voorlicht
  • Rode reflector achterop de fiets (mag niet driehoekig zijn)
  • Gele reflectoren op de trappers
  • Gele of witte reflectoren op de velgen of een velgenstreep

De voor- en achterlampjes mogen niet knipperen en moeten ten alle tijden goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer. Tevens is het handig als de voorlamp recht op de weg schijnt zodat die de weg voor je verlicht, hierdoor voorkom je dat je bijvoorbeeld onverwachts door een diepe plas water rijdt. Als je losse lampjes hebt mag je die aan je kleding of tas vastmaken, maar ze moeten ten alle tijden op het bovenlichaam gedragen worden.

Mocht je fietsverlichting niet aan de bovengenoemde eisen voldoen, dan kan dit een hoge boete opleveren. Voor het niet in orde hebben van de reflectoren kun je een boete ontvangen van €35.-. Voor het niet op orde hebben van je lampjes kun je boete krijgen van €55.-. Beide boetes zijn exclusief de administratiekosten, die €9.- bedragen.

Reflecterende fietskleding

Zelfs met de verplichte verlichting ben je soms als fietser nog steeds niet goed zichtbaar. Dit kan als het bijvoorbeeld regent of heel erg mistig is. Het dragen van extra verlichting en reflectie is dan geen overbodige luxe. Het dragen van veiligheidshesjes en LED-armbanden zijn twee goede manieren om jezelf wat zichtbaarder te maken. Als je van plan bent om fietskleding te kopen, let dan op de kleuren en mogelijke reflectiestrepen.

Interesse gekregen? Bekijk hier het complete aanbod van fietsverlichting