Swipe to the left

De perfecte ruitenwisser voor je auto

De perfecte ruitenwisser voor je auto
Door Halfords 2 geleden

Vandaag de dag worden ruitenwissers als vanzelfsprekend beschouwd en ze zijn zelfs verplicht voor iedere auto. De eerste auto’s hadden geen ruitenwisser, hierdoor was het rijden in de regen en de sneeuw vrijwel onmogelijk en gevaarlijk. De eerste auto werd namelijk in het jaar 1885 ontwikkeld, terwijl de eerste ruitenwissers in het jaar 1903 zijn ontwikkeld. Dit betekende dat de autobestuurders in die tijd bijna twintig jaar zonder ruitenwissers hebben rondgereden. In tegenstelling tot de paardenkoetsen die er in die tijd ook nog veelvuldig werden gebruikt, konden de auto’s niet zo snel stoppen als een koets voor een obstakel of hindernis. Dit resulteerde dus ook een in een stijging van het aantal ongelukken met voertuigen.

De eerste ruitenwissers

De eerste ruitenwissers zijn in 1903 uitgevonden in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk was het eerste octrooi voor de Ier J.H. Apjohn en zijn uitvinding bestond uit twee ruitenwissers die van boven naar beneden de gehele voorruit schoonmaakten. Tegelijkertijd heeft de uitvinding ook plaats gevonden op Amerikaans grondgebied door Mary Anderson tijdens een bezoek aan New York. Het viel haar op de trambestuurders de ramen van de cabine moesten openen, of zelf uit te tram moesten stappen om de ramen schoon te maken. Wachten tot de regen ophield was ook een van de oplossingen. Ze ontwierp vrijwel hetzelfde als de J.H. Apjohn, alleen technisch iets geavanceerder. Beide uitvindingen dienden echter met de hand bedient te worden. Vanaf het jaar 1916 beschikten alle auto’s in de V.S. over ruitenwissers.

Flatblade en Conventioneel

Hoe weet je nou welke ruitenwissers er voor jouw auto geschikt zijn? Allereerst zijn er twee soorten ruitenwissers. Namelijk de flatblade en de conventionele ruitenwissers. De conventionele ruitenwissers worden over het algemeen niet meer standaard gemonteerd, je vindt ze voornamelijk op oudere auto’s. Sommige conventionele ruitenwissers zijn voorzien van een spoiler, hierdoor hebben de wissers een hoge drukkracht. De flatblade ruitenwissers worden standaard op de nieuwe auto’s gemonteerd, deze zijn slijtvaster door de gelijkmatig verdeelde druk.

Zoekhulp

Voor het vinden van de perfecte ruitenwisser kun je bij Halfords gebruik maken van de meerdere zoekhulpen. Zo heeft Halfords de volgende zoekhulpen ontwikkeld.

Je voert simpelweg het merk en het model van je auto in, en vervolgens kijk je naar het bouwjaar van je auto. Dan druk je op het desbetreffende product en kom je vervolgens bij het juiste product uit.