Swipe to the left

Appen op de fiets

Appen op de fiets
Door Halfords 3 geleden

Het is vanaf 1 juli 2019 wettelijk verboden om een mobiele telefoon op de fiets vast te houden tijdens het fietsen. De politie geeft hiervoor geen waarschuwing, maar zal direct een bekeuring van €95,- uitschrijven bij een geconstateerde overtreding. Reden van het verbod is de verhoogde kans op ongevallen. De aandacht en concentratie is gericht op het scherm en niet op de weg en het overige verkeer. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Whatsapp of bellen op de fiets. Is het toch nodig om de telefoon te gebruiken dan moet de fietser stoppen en de mobiel in stilstand gebruiken.

Wat is nog toegestaan

Mobiele telefoons beschikken over steeds meer hands-free functies om de mobiel te bedienen. Het blijft toegestaan om hands-free te bellen, muziek te luisteren, spraakoproepen in te spreken en te beantwoorden of te navigeren. Het is ook toegestaan om de mobiele telefoon door een telefoonhouder aan het stuur te bevestigen. Vanuit deze positie mogen alle functies via spraakbediening of koptelefoon worden gebruikt. Omdat het belangrijk is om alle omgevingsgeluiden goed te kunnen horen, is het verstandig om het volume niet te hoog te zetten, of slechts één oordopje te gebruiken.

Verschillende soorten telefoonhouders

Door een telefoonhouder op het fietsstuur, is het mogelijk om de mobiele telefoon te blijven gebruiken. Veel van deze modellen zijn universeel uitgevoerd waardoor ze geschikt zijn voor de meeste merken en uitvoeringen van mobieltjes. Veel modellen zijn voorzien van stevige siliconen bandjes die om alle vier de hoeken van het mobieltje worden geklemd. Een functionele en gemakkelijke oplossing omdat het toestel stevig op zijn plaats blijft zitten, terwijl de speciale functies zoals gezichtsherkenning en ontgrendelen gewoon bruikbaar blijven. Fietsers die dagelijks naar hun werk of school heen-en-weer fietsen zullen zeker te maken krijgen met regenbuien. Speciale waterdichte telefoonhouders beschermen het toestel tegen regen terwijl de telefoon gewoon bruikbaar blijft. Erg handig zijn de telefoonhouders die zijn gecombineerd met een powerbank. Tijdens het gebruik loopt de batterij van de mobiele telefoon niet leeg en eenmaal op bestemming is de telefoon opgeladen voor gebruik. De telefoonhouders zijn snel en eenvoudig via een band, fietsklem of schroeven aan het stuur te bevestigen.