Zekering auto

Zekeringen voor in de auto zijn er in vele soorten en maten. Je hebt niet alleen te maken met de maximale stroom (ampere), maar ook met de vorm. Veel gebruikte autozekeringen zijn onder andere de verschilende soorten steekzekeringen, glaszekeringen, Jcase zekeringen en de al wat oudere keramische zekering. Deze laatste is ook bekend als steenzekering of torpedozekering. 

Lees onderaan de pagina verder...[[break]]

Wat is een autozekering?

Een autozekering is een soort smeltveiligheid die gebruikt wordt in auto's. De autozekering beschermt de bedrading tegen een te hoge elektrische stroom.

De meeste autozekeringen zijn aangebracht in een zogenaamde zekeringenkast in de auto. Deze zit meestal onder het dashboard of in het motorcompartiment. Een "doorgebrande" zekering is te herkennen aan het feit dat de metalen strip in de zekering is doorgesmolten, hoewel dit niet altijd goed te zien is. Sommige zekeringen hebben een ingebouwd lampje of LEDje dat gaat branden als de zekering is doorgesmolten en of kapot is.
Er zijn verschillende types autozekering. Het bekendste zijn de kleurgecodeerde rechthoekige steekzekeringen.

Verschillende zekeringen

Halfords heeft de verschillende kleuren van steekzekeringen. Meestal staat het in de brochure van de autozelf welke steekzekering gebruikt wordt door je auto. Bij het eruit halen van de oude steekzekering kunt u meestal ook zien welke gebruikt wordt. Halfords heeft ook sets van steekzekeringen om eventueel te kijken welke het beste hierbij past. Halfords heeft ook zekeringshouders voor de zekeringen in te plaatsen. Deze zijn ook verschillend en past bij de meeste zekeringen.

Bij het verwijderen van zekeringen heeft Halfords ook nog een zekering trekker. Stel de zekering zit vast in de zekeringskast van je auto is dit en zeer gemakkelijk product om deze er weer uit te halen.


 

Steekzekeringen

Een veel gebruikte vorm is de steekzekering. Deze is weer onderverdeeld in onderstaande varianten. 

Jcase zekeringen

Jcase zekeringen hebben een  "cartridge-achtige" opbouw en worden gebruikt voor stoomcircuits met een hoge stroom waarin er geen spanningsverliezen mogen optreden door het gebruik van zekeringen. De Jcase zekeringen zijn er in twee varianten de gewone en de Jcase Low Profile. Deze heeft een lagere bouwvorm en past dus makkeliijker in kleinere ruimtes.

Jcase en Jcase Low Profile

De Jcase en Jcase Low Profile zekeringen.


 

Glaszekeringen

Glaszekeringen zijn de bekende glazen buisjes met een smeltdraad. Glaszekeringen worden bij auto's veel minder gebruikt dan vroeger. Over het algemeen zul je in nieuwe auto's vooral steekzekeringen vinden.

Glaszekering


 

Keramische zekeringen

Een keramische zekering, ook wel bekend als steenzekering of torpedozekering, bestaat uit een keramische drager met daarop de smeltdraad gemonteerd. Keramische zekeringen vind je vooral terug in al wat oudere auto´s. Tegenwoordig is de stenen (keramische) drager veelal vervangen door kunststof.

Keramische zekering

 

38 producten

38 producten